Unul dintre puținele evenimente culturale dedicate Zilei Limbii Române în județul Botoșani, a avut loc marți, 31 august 2021 în orașul Bucecea, organizat de Asociația Cultural artistică Arlechin, Asociația Județeană a Profesorilor de Limba și Literatură Română Botoșani și Consiliul local al orașului Bucecea. Evenimentul cultural-artistic s-a desfășurat în zona Centrului Cultural Bucecea și a avut următorul program:
– Spectacol Școala de muzică Arlechin, coordonați de doamnele profesor Andreea Suceveanu , Iuliana Comănescu, Mentor artistic Carmen Cornaci, Ana Camelia Mihăilă Andrieş, Mihaela-Oana Rusu ;
– Premierea voluntarilor și a tinerilor implicați în activitățile proiectelor ,,Eminescu fară frontiere“, Școala de vară LPS și ,,Instantanee Botoșănene“;
– Recitalul de poezie că preambul al lansării de carte ,,Gologota unui Naiv“, autor Petronela Lorena Chiribuță.
– în final un recital al îndrăgitei artiste Paula Seling.
31 august – ZIUA LIMBII ROMÂNE!
Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an pe data de 31 august, din anul 2013. 166 de parlamentari care făceau parte din toate grupurile politice au depus propunerea legislativă la Senat (2011), pentru proclamarea acestei zile drept Ziua Limbii Române. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la dată de 13 martie 2013.
În Republica Moldova această zi este sarbartorită din 1990, inițial numindu-se “Limba noastră cea română”, în prezent fiind schimbată în “Limba noastră”. Ziua Limbii Române este sărbătorită anual de mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ucraina și Ungaria în comunitățile de români aflate încă în aceste teritorii care mărginesc granițele României.
Limba Română
“Tot ce mi-a intrat vreodată mai frumos în ureche,
Tot ce mi-a ieşit vreodată mai bun pe gură,
Floare la butonieră simţurilor mele,
Agavă ce sinelui i-a dăruit armătură.
Ziditoare de biserică din cuvinte,
Cu vocale şi consoane, pe post de sfinţi,
Binecuvântate de Dumnezeu în lexic,
Polisemantice şi expresive şi cuminţi.
În care spusele au unghiuri teşite
Şi de aceea nu zgârie sau irită timpane,
Unde propoziţiile curg melodioase,
Cu înţelesuri de-aşezat în rame.
Unde sub patrafirul eu-lui, sine qua non,
Se spovedesc, cu sfială, toate gândurile,
Unde sub pavăza de dulceaţă se-adună
Rânduri, rânduri, rândurile.
Unde se râde până la urechi,
Unde cu lacrimă se plânge pân` la drob de sare,
Unde în cabina de probă se poate încerca tăcerea
Cu câteva numere mai mare.
Şi-am încălecat pe-o şa metafizică
Şi v-am spus iubirea asta veche
A tot ce mi-a ieşit vreodată mai bun pe gură,
A tot ce mi-a intrat vreodată mai frumos în ureche.” (Răzvan Ducan)