Mii de refugiați fugiți din calea bombardamentelor, 400 de oameni pe oră trec în România, după spusele autorităților, pe la cel mai traficat punct de frontieră cu Ucraina. Cetățeni ucrainieni, femei, copii, bătrâni trec vama la Siret, din județul Suceava, la limita de nord a județului Botoșani. ONG-uri, voluntari, oameni de rând, reprezentanți ai Bisericii, numeros personal M.A.I. s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul cetățenilor din Ucraina care ajung pe teritoriul României.
Printre refugiați, veniți din toate zonele Ucrainei, erau și persoane sosite și de la Kiev, după 30 de ore de drum. Numai un exercițiu de imaginație ne poate arăta chinul la care acești oameni sunt supuși, nevoiți să-și lase casele, rudele, soții. Femei cu copii în general, cu lacrimi eliberatoare și în același timp de deznădejne în fața a ce vine, majoritatea cautând drumul străinătății, către rudele plecate fie în Italia, Austria, Germania sau alte state europene, cât mai departe de război.
Brațele deschise și pline de compasiune ale românilor care îi așteaptă după frontieră sunt primite cu timiditate, chiar dacă mulți din voluntari nu știu limba ucraineană, limbajul general folosit este umanitatea și compasiunea. Este puținul mult pe care îl putem oferi vecinilor noștri.
Angajați ISU cu copii în brațe, voluntari sau binevoitori care cunosc limba oferă asistență pentru transport și/sau cazare, un reprezentant al unei importante societăți de telefonie mobile care împarte cartele telefonice cu număr și credit celor care au nevoie, stive de alimente, scutece pentru bebeluși, haine și bunăvoința se pot vedea în aceste zile la intrarea în România.
Ionuț Iosub