Peste 600 de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major. Situația este la fel de gravă și pentru spitale și maternități, care funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II. Guvernul a primit 100 de milioane de euro, prin PNRR, pentru consolidarea clădirilor. Însă nu e deloc clar către ce fel clădiri vor merge acești bani. Semnează și tu petiția prin care cerem folosirea banilor pentru consolidarea cu prioritate a școlilor și spitalelor.
Dacă mâine, în România, ar avea loc un cutremur major, viețile a zeci de mii de copii ar fi puse în pericol. Ei nu pot să renunțe la a mai merge la școală, cu gândul că într-o zi va fi un cutremur devastator. Dar pericolul există. Și, numai când îmi imaginez această situație, mi se pune un nod în gât. Mintea îmi fuge, involuntar, la imaginile cu dezastrul din Turcia și Siria.
O treime din școlile și grădinițele expertizate sunt încadrate cu risc seismic ridicat. Probabil că aceeași situație este și cu clădirile care nu au fost încă evaluate. Guvernul României a reușit să expertizeze doar 6% dintre clădirile în care funcționează instituții de învățământ.
Nici în cazul spitalelor nu stăm mai bine dacă apare un cutremur major, ca cel din Turcia. De exemplu, cel mai mare spital de urgență din țară, Floreasca, este încadrat la risc II de prăbușire în cazul unui cutremur. Mă întreb ce se va întâmpla cu cei care, în loc să fie salvatori, ar trebui să fie cei salvați de sub dărâmături. Sau cu pacienții, care au venit la spital ca să fie tratați, nu ca să moară.
Și acum urmează întrebarea firească: ce face Guvernul pentru rezolvarea situației? Am descoperit că România a primit de la UE, prin PNRR, 100 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor.
Chiar ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, se lăuda recent cu finanțarea și declara că vor fi consolidate peste 200 de clădiri. Dar realitatea e că, cel puțin în București, clădirile ce urmează să fie consolidate nu sunt spitale sau școli. Iar despre clădirile care vor fi consolidate în restul țării nici măcar nu am găsit informații publice.
Or, cu cifrele în față și banii pe masă, e momentul ca ministrul să se gândească cum prioritizează consolidările. Banii ar trebui urgent direcționați către consolidarea clădirilor în care învață copii și a spitalelor. Altfel, prima finanțare nerambursabilă va ajunge în buzunarul samsarilor imobiliari, cu „pile” în administrația publică.
Ca să îl convingem pe ministrul Dezvoltării, ar trebui să fim măcar 50.000 de semnatari. Așa, despre petiția noastră s-ar putea vorbi în următoarea ședință de Guvern, de miercurea viitoare.
Am văzut câte piruete au făcut Nicolae Ciucă și miniștrii săi la Bruxelles, ca să evite eliminarea pensiilor speciale și să direcționeze banii pentru energia verde către hidrocentrale. De data aceasta, cu un cutremur și mii de victime atât de aproape de România, sunt chiar îndreptățiți să ceară direcționarea banilor către consolidarea spitalelor și școlilor.
Ca să îi convingem, semnează acum petiția! Doar prin consolidări masive acum, la următorul cutremur major în România, vor fi salvate mii de vieți. Semnează acum, pentru școli și spitale sigure.
Sursa: facem.declic.ro