Până în acest moment, la dispeceratul integrat ISU – SAJ Botoșani, au fost preluate nouă apeluri care sesizau faptul că mai mulți copaci au fost rupți de vânt și au căzut pe partea carosabilă, pe raza localităților Mesteacăn, Tudora și Costești.
În comunele Tudora și Coșula, cetățenii au semnalat faptul că sunt cabluri electrice rupte de vânt, căzute pe șosea.
La Bobulești, un bărbat a anunțat că vântul a rupt mai multe crengi care au căzut peste cabluri electrice, iar în municipiul Botoșani un copac ar putea să cadă peste mașinile parcate în zonă.
La Vlădeni, un bătrân a sesizat că sunt mai multe cabluri rupte, în apropierea casei.
La Cristești, acoperișul unei anexe a fost smuls de vânt și a căzut pe mai multe cabluri electrice.
Pentru înlăturarea pericolelor intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani, Gărzii de Intervenție Ștefănești, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Tudora, Răchiți, Ștefănești, Cristești, Corni și Vlădeni, precum și echipele de intervenție ale distribuitorului de energie electrică.
Vă reamintim faptul că, până la ora 23:00, județul Botoșani se află sub incidența unei avertizări meteorologice tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin perioade cu vijelii puternice, grindină de medii și, posibil, mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 …40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …90 km/h.
Pentru prevenirea unor situații de urgență vă recomandăm:
▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
▪ nu atingeți firele căzute la pământ.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.