Este vorba de o creșă din Fălticeni, începută în luna august a acestui an, când la deschiderea șantierului reprezentanții firmei constructoare, din Botoșani, au promis ministrului Dezvoltării că lucrările vor fi gata în data de 20 decembrie. Așa a și fost, în cursul zilei de azi această creșă a avut inaugurarea, bineînțeles, în compania ministrului, a Manuelei Pătrășcoiu din partea CNI (Compania Națională de Investiții), a președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a senatorului PSD Ioan Stan, a primarului Cătălin Coman, a prefectului Alexandru Moldovan, care i-a felicitat pe constructori pentru eficiența de care dau dovadă, creșa fiind finalizată în doar 3 luni si 3 săptămâni.
Prima creşă nouă şi prietenoasă cu mediul din programul naţional de construire de creşe a Guvernului, denumită după Sfânta Ana, Mama Maicii Domnului şi Bunica lui Isus Hristos, a fost finalizată în Fălticeni, judeţul Suceava – a declarat, la ceremonia de inaugurare a creşei, ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Noua creşă, primul obiectiv construit cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost finalizată şi predată beneficiarului. Lucrările au demarat pe 18 august a.c. şi este prima creşă construită în municipiul Fălticeni în ultimii 30 de ani.
“Construim alte 211 astfel de creşe în România, prin care vom asigura 11.500 noi locuri în creşe pentru cei mici“ – a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
”Creşa va găzdui 70 de copii şi este organizată în 3 nuclee funcţionale: zona administrativă, zona destinată copiilor şi zona spaţiilor tehnico-gospodăreşti. De asemenea, creşa beneficiază de 7 dormitoare, 4 camere de joacă, prevăzute cu vestiar şi grupuri sanitare, spaţii pentru luat masa, cabinet medical şi spaţii administrative (birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie şi bucătărie)”, precizează ministrul.
Este vorba de o creşă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare şi 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcţie ca fiind una cu performanţă energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut. În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinţei nZEB la clădirile pentru învăţământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%). Conform bilanţului între energia regenerabilă şi cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (faţă de minimum de 30%).
Valoarea contractului de proiectare şi execuţie a acestei creşe a fost de 15.517.574,11 lei.
La începutul anului trecut, Ministerul Dezvoltării a demarat un amplu program pentru construirea de creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic şi, până acum, au primit finanţare alte 211 astfel de creşe, care vor fi construite în diferite localităţi ale României.