Pe 21 noiembrie, Poliția Română a demarat acțiunea „Foc de artificii”, motiv pentru care șeful Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani a făcut precizări importante privind manipularea articolelor pirotehnice.
Potrivit acestuia, toate persoanele care doresc să folosească astfel de articole sunt obligate, în primul rând, să obțină autorizație de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și de la Inspectoratul de Poliție Județean. În al doilea rând, acestea trebuie să respecte și o serie de reguli care, de altfel, sunt valabile pentru întreaga populație.
„La nivelul județului Botoșani sunt înregistrate un număr de 12 societăți comerciale autorizate să comercializeze către publicul larg articole pirotehnice din categoria T1, F1 și P1.
Totodată, avem 41 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate în calitate de artificieri și pirotehnicieni, care pot comercializa și presta servicii privind organizarea focurilor de artificii”, a declarat comisar șef de poliție Cristian Râznic, șeful Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Botoșani.
Mai mult decât atât, autorizarea se obține pe durată determinată cu posibilitatea de prelungire.
Folosirea articolelor pirotehnice de divertisment pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice doar cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și mediului.
Pentru evitarea implicării în evenimente negative, polițiștii botoșăneni recomandă:
– Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoanele fizice sau juridice autorizate
– La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta, aceasta să fie inscripționată în limba română
– Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice
Articolele pirotehnice de divertisment, de tip F1, pot fi puse la dispoziție pe piață doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Cele din categoria P1 și T1 pot fi puse numai persoanelor care au împlinit 18 ani.
Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situații:
– În intervalul orar 24:00 – 06:00, cu excepția perioadelor autorizate și a evenimentelor de interes local, național și internațional, în baza aprobării autorităților locale
– La o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri
– La o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor solizi sau lichizi și de instalațiile de gaze
– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie
– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre
– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere
– Pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane
– La o distanță mai mică de 500 de metri de păduri
În plus, oamenii care dețin informații că cineva ar comercializa ilegal articole pirotehnice se pot adresa reprezentanților IPJ.
„Avem oameni care ne sesizează cu privire la aceste aspecte, iar noi mergem și verificăm”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ.
O problemă care datează de ani buni este cea a minorilor care aruncă cu petarde sau pocnitori pentru a speria trecătorii sau pur și simplu pentru distracție. În acest caz, cetățenii care observă astfel de situații și care persistă, pot suna la 112.
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență, 112, se deplasează o patrulă de poliție sau jandarmerie în locul indicat, iar aceștia iau măsurile legale conform legii 61/1991, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice”, a adăugat comisar șef de poliție Cristian Râznic.
Nerespectarea prevederilor poate fi sancționată cu amendă de la 500 la 1500 de lei.