Un laborator care are certificare de la Ministerul Sănătății a confirmat că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă și ca măsură suplimentară, McDonalds a solicitat verificări suplimentare în toate restaurantele din țară, ca replică la rezultatul controlului ANPC.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit contaminarea gheții utilizate de operatorul economic Premier Restaurants SRL (McDonald’s) cu bacterii periculoase pentru sănătatea publică, conform unui raport de laborator emis de Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).
Contaminarea gheții cu aceste bacterii prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor, în special prin utilizarea sa în băuturile răcoritoare. Ca urmare a acestei constătări, Premier Restaurants SRL a fost sancționată cu o amendă de 30.000 de lei. Totodată, ANPC a dispus oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor.
În plus, având în vedere raportul de încercare, care sugerează că această contaminare ar putea fi prezentă și în alte unități ale operatorului economic, ANPC a propus emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării tuturor aparatelor de gheață din rețeaua Premier Restaurants SRL la nivel național, până la obținerea unor analize suplimentare care să confirme siguranța gheței utilizate.
În acest context, ANPC a extins verificările, prelevând noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică operate de: Amrest Food SRL – Burger King; Art Burger SRL – Hesburger, Amrest Coffee SRL – Starbucks.
Scopul acestei acțiuni este de a evalua prezența microorganismelor periculoase, inclusiv bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli. Prelevarea eșantioanelor a fost realizată de către un reprezentant ICA.
„Siguranţa şi calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în acelaşi timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din acelaşi lot de gheaţă, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheaţa produsă în aparatul de gheaţă al restaurantului este conformă”, se arată într-o declaraţie oficială a McDonald’s în România.
Potrivit comunicatului, toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranţă şi igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei şi igienizarea aparatului de gheaţă. „Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE şi supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea şi siguranţa fiecărui produs oferit clienţilor noştri. Ca măsură suplimentară faţă de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din ţară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele McDonald’s din ţară, până la obţinerea acestor rezultate, pentru a asigura clienţii noştri că totul este conform”, se arată în finalul comunicatului.