Ministerul Apărării dorește să cumpere „sisteme portabile de război electronic de tip Scorpion” precum și sisteme portabile de combatere a dronelor (aeronave fără pilot la bord), contracte estimate la peste 241,4 milioane de lei, conform datelor regăsite în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).
Săptămâna trecută Ministerul Apărării (MAPN) a lansat o licitație restrânsă prin care vrea să cumpere „sistem portabil de război electronic – Scorpion”, cantitatea maximă estimată pentru acordul cadru fiind de 5 completuri.
Valoarea estimată a contractului, finanțat cu fonduri publice, este de peste 216,5 milioane lei (fără TVA). Durata contractului este de 72 de luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 septembrie 2022.
O altă licitație restrânsă a fost lansată miercurea trecută tot de de MApN prin Unitatea Militara 01020 și vizează achiziția de „sisteme portabile de combatere a UAS/S – UAS”. Este vorba practic de sisteme anti-drone (aeronave fără pilot la bord – Unmanned Aircraft System – UAS).
Valoarea totală estimată a contractului licitat este de peste 24,8 milioane de lei (fără TVA), pentru o durată de 36 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 27 septembrie 2022.
Așa cum se regăsește pe site-ul MAPN, Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa, în zilele de 29 și 30 august, la Praga, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Reuniunea va cuprinde trei sesiuni de discuții și va debuta cu o dezbatere pe tema impactului global și consecințele invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, la care vor participa Secretarul General al NATO, Subsecretarul general al ONU pentru operații de menținere a păcii, precum și Președintele Subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European.
A doua sesiune va fi dedicată acoperirii deficitelor de investiții în domeniul apărării la nivelul UE, în cadrul căreia miniștrii apărării vor discuta propunerea avansată de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achizițiilor colaborative.
În cadrul celei de-a treia sesiuni, miniștrii apărării vor discuta perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, în domeniul securității și apărării.