Prețurile tot mai mari și mai greu de suportat pentru fermieri ale îngrășământului de bază au făcut ca aceștia să caute soluții la îndemână, mai ieftine și mai eficiente pe termen lung pentru fertilizarea și lucrările specifice solului. Astfel, un fermier din județul Timiș a mers pe mâna unor specialiști de la o companie care se ocupă cu tehnologii avansate de protecția plantelor, noile generații de fertilizanți și îngrășăminte sol, biostimulatori și adjuvanți ultraperformanți, care i-a recomandat o soluție pe bază de bacterii pentru accelerarea descompunerii resturilor vegetale rămase după lucrările de recoltare.
Astfel, fermierul a valorificat mai repede o cantitate mai mare din nutrienții conținuți în resturile vegetale și a reușit să îmbunătățească semnificativ structura solului, rezultatul fiind lucrări mai puțin costisitoare înainte de înființarea următoarei culturi.
Produsul testat este o soluția practică pentru fermierii care caută alternative de reducere a costurilor cu fertilizarea. ,,De ce ne-am gândit să folosim Ruinex? Datorită descompunerii resturilor vegetale care se transformă în hrană pentru viitoarea cultură. Produsul l-am aplicat în toamnă în doză de 2 litri la hectar peste resturile vegetale de porumb și imediat am intrat la arat”, a explicat Florin Purtan, fermier din Nerău care lucrează mai bine de 200 de hectare de pământ.
Nutrienții conținuți în resturile vegetale nu sunt eliberați complet din primul an după încorporarea în sol. Procesul de descompunere şi mineralizare poate dura chiar 3-4 ani, viteza lui depinzând semnificativ de activitatea microbiană din sol, de pH, temperatură şi umiditate, dar şi de compoziția resturilor vegetale. Fermierii se confruntă cu fenomenul de „însilozare” a resturilor vegetale ce modifică umiditatea şi regimul termic al solului, reduce respirația şi întrerupe ciclurile naturale ale carbonului, azotului sau fosforului din sol.
Produsul accelerează descompunerea resturilor vegetale rămase după recoltare cu ajutorul complexului de trei bacterii din specia Bacillus sp., împreună cu ciuperca Trichoderma sp., asigurând păstrarea în sol a nutrienţilor vitali rezultaţi. Cu acesta se măresc cantităţile de nutrienţi disponibilizaţi din resturi precum paie, vrejuri, colete, coceni, tulpini de porumb şi floarea-soarelui cu cel putin 25% în primul an, astfel că se poate reduce consumul de îngrăşăminte convenționale proporțional cu aportul de nutrienți adus de resturile vegetale.
Experimentul este o soluție bună pentru fermierii care caută o tehnologie mai ieftină pentru ameliorarea solurilor. “Recomandăm tuturor celor care au terenuri calitativ mai slabe sau mai grele, în sensul că le îmbunătățește textura și se fac reduceri de costuri, se utilizează mai puțină motorină”, a completat Florin Purtan. Se aplică direct pe sol și resturile vegetale, imediat după recoltare sau înainte de semănat. Pentru creşterea eficacității produsului, se recomandă o încorporare uşoară (8-12 cm), astfel încât produsul împreună cu resturile vegetale pe care a fost aplicat să ajungă în stratul superficial al solului (în special în situațiile în care există covor de resturi vegetale pe sol). Are o mare flexibilitate în utilizare, putând fi aplicat împreună cu erbicide, fungicide sau insecticide, fără a necesita o trecere suplimentară.