O inițiativă inedită pentru învățământul preuniversitar românesc a fost sesizată la o școală din județul Constanța, unde părinții elevilor de la această școală gimnazială au fost chemați să participe la serviciul pe școală. Inițiativa a venit de la conducerea școlii, care nu a fost aprobată de Consiliul de Administrație al școlii respective, însă propunerea conducerii a apărut pe rețelele de socializare stârnind controverse pro și contra acestei propuneri.
Decizia, avizată de directoarea școlii, prevede ca părinților care vor accepta să se înscrie la serviciul pe școală li se comunică și îndatoririle pe care le vor avea în această activitate:
Persoanele (părintele/reprezentantul legal/tutorele) care participă la efectuarea serviciului pe școală, alături de personalul de pază și de profesorii de serviciu pe școală, respectă următoarele prevederi:
1. Se prezintă la program cu 15 minute înainte de începerea cursurilor.
2. Poartă ecusoane/însemne distinctive specifice părintelui de serviciu și respectă Regulamentul de Organizare și Funcționare (R.O.F.) al unității școlare.
3. Permit accesul vizitatorilor în școală numai pe timpul pauzelor.
4. Legitimează vizitatorii care intră în unitatea școlară.
5. Colaborează cu personalul de pază și profesorii de serviciu (cu ora sau pe pauze).
6. Îndrumă vizitatorii către obiectivul dorit și supraveghează comportamentul acestora pe durata deplasării prin instituție. Se asigură că vizitatorii au părăsit unitatea școlară la finalul activității
pentru care s-au prezentat/au fost convocați.
7. Supraveghează elevii pe holuri și la intrarea în grupurile sanitare pe durata pauzelor, în vederea respectării Regulamentului de Organizare și Funcționare (R.O.F.) al unității școlare.
8. Aduc la cunoștința profesorului de serviciu (cu ora sau pe pauze, după caz) abaterile disciplinare observate în rândul elevilor.
9. Semnalează conducerii școlii/personalului școlii/profesorilor de serviciu abaterile disciplinare observate în rândul elevilor, prezența persoanelor străine și eventualele evenimente deosebite care pot perturba desfășurarea în siguranță a activității unității de învățământ.
NOTĂ: Este interzis ca pe durata efectuării serviciului pe școală părintele/reprezentantul legal/tutorele:
– Să fotografieze/să filmeze elevii și/sau personalul școlii;
– Să aplice sancțiuni verbale și/sau fizice elevilor;
– Să utilizeze un limbaj jignitor sau violent la adresa elevilor și/sau la adresa personalului școlii.
Părinții de la această școală sunt de acord cu această decizie și unii chiar au dat curs invitației de a participa:,, Ideea este binevenită! Sunt un părinte al unui elev din această școală. Am făcut de serviciu pe școală. Părinții pot observa comportamentul copiilor în pauze, pot lua atitudine vis-a-vis de un comportament necorespunzător al propriului copil, acasă, discutând, încercând sa-l îmbunătățească, dacă e cazul. Este o școală unde siguranța elevilor e prioritară. Așadar, felicitări pentru inițiativă!”
Propunerea ar fi binevenită poate în contextul actual în care în multe școli, chiar și din județul Botoșani, unde nu sunt paznici angajați, mai ales în mediul rural, elevii sunt din ce în ce mai greu de stăpânit și apar tot felul de situații de risc în care ajung elevii. De altfel, în unele țări europene, precum Franța, se realizează de mult timp acest tip de implicare a părinților. Ei vin cu o ora înainte și stau și in fata școlii pentru a fluidiza traficul, pentru a preîntâmpina accidente. Apoi, în pauze, vin cu schimbul iar la amiază supraveghează prânzul copiilor timp de două ore.