Precizarea a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi, pe pagina de socializare a instituției pe care o conduce și în cadrul unei precizări de presă, în cauză suspectându-se, din informațiile preliminare, un transport de țigări de contrabandă: “Patru cetățeni străini reținuți pentru 72 de ore, un avion capturat și alte probe concludente sunt rezultatele primare ale operațiunii moldo-ucrainene, desfășurată la frontiera de stat.” “În cadrul măsurilor de studii pe teren a fenomenului survolării și formele acestuia, în noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, pe perimetrul frontierei de nord al țării a fost posibilă depistarea avionului AN-2 și reținerea echipajului acestuia.
Astfel, în jurul orei 01:40, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești, antrenată în serviciu pe direcția localităților Chetriș – Tabăra a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici, la înălțimea de aproximativ 100 metri, care a traversat frontiera din Republica Moldova în România. După o oră, deja patrula Sectorului Poliției de Frontieră Valea Rusului a raportat despre survolarea unui avion pe direcția localităților Drujineni – Zaboloteni, doar că la intrarea în Republica Moldova.
Între timp, un grup de investigație pe informațiile existente a identificat în regiunea localității Hlinaia Mică o pistă de aterizare improvizată. La scurt timp au putut urmări aterizarea avionului și doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forță. Trei bărbați au fost reținuți, iar alte două persoane au reușit să fugă de la fața locului. Operativ a fost solicitat suportul inspectoratelor de poliție din regiune pentru a interveni, în vederea depistării și reținerii persoanelor fugare.
La fața locului au fost legitimați doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 și 63 de ani.
Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare pe caz s-a depistat încă un cetățean al Ucrainei, cazat într-un hotel din orașul Edineț. Este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă.”
Întâmplarea nu ar fi prima de acest gen, Obiectiv de Suceava a mai relatat faptul că în data de 7 august 2021 autoritățile ucrainene au capturat un avion AN-2 care se întorcea din România, fiind forțat să aterizeze pe unul din aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți), de un MIG-29 al Brigăzii de aviație tactică “Oleksandr Pokryshkin” din Ucraina.
Daniel Martnos, seful-adjunct al Politiei de Frontiera din Moldova, spune că autoritățile române au fost avertizate că un avion ucrainean a intrat în spațiul aerian românesc, titrează deschide.md: „Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, susține șeful adjunct al IGPF din Moldova.
Într-un răspuns adresat Libertatea, Ministerul Apărării Naționale române, polițiștii de frontieră de la noi au vazut și au auzit un avion ce a survolat frontiera României cu Ucraina însă nu au reușit să identifice pe radar “utilizarea neautorizată a spațiului aerian național în zona de referință“. „În funcţie de caracteristicile terenului şi condiţiile meteorologice din zona de dispunere a radarelor, a suprafeţelor de reflexie şi a caracteristicilor de zbor ale aeronavelor, pot apărea situaţii de diminuare a distanţelor şi înălţimilor de descoperire”, “În situaţii particulare, pe timp de pace, evoluţia unor aeronave de mici dimensiuni şi cu suprafeţe reduse de reflexie, în proximitatea frontierei de stat poate fi dificil de detectat, pentru perioade reduse de timp şi la înălţimi de zbor foarte mici”, se arată în răspunsul MApN.