Peste 200 de fermieri, 120 de tractoare, peste 100 de autoturisme din Botoșani au luat parte la protestul organizat astăzi în mai multe județe din țară, nemulțumiți de faptul că încă de anul trecut au fost eliminate taxele vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, determinând pe cale de consecință scăderea prețurilor la producția internă.
„Vrem să dăm un semnal de alarmă. Uniunea trebuie să înțeleagă că și noi trăim pe acest pământ, și noi suntem membri, contribuabili. Nu putem avea condiții discreționare sau subvenții discreționare. Ne dorim să fim fermieri competitivi, la fel ca cei care sunt în Uniunea Europeană. Cred că am dat dovadă de răbdare, am dat dovadă de respect pentru vecinii noștri din Ucraina, dar iată că acele condiții ale UE de a tranzita cerealele fără taxe vamale sau de a comercializa în România fără taxe vamale ne îngroapă. Nu este corect! Vrem doar să tranziteze și să nu lase în România cerealele lor, pentru că nu fac altceva decât să blocheze cerealele noastre. Nu putem să reînființăm culturile în anul următor, stăm cu cerealele de anul trecut în hambare. Sumele acordate României au fost o umilință, picătura care a umplut paharul! Nu se poate să fim tratați așa!”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.
Protestul a ales ca loc de desfășurare punctul de trecere al frontierei cu Moldova, Stânca, unde au revendicat ajutor prin suplimentarea acelor despăgubiri acordate de Uniunea Europeană pentru ameliorarea acestor dezechilibre create de războiul din Ucraina, chiar dacă în primă fază au fost calculate eronat, acestea fiind mult subdimensionate pierderilor fermierilor din România. De altfel, un întreg scandal s-a inscat când, luna trecută, Comisia Europeană a acordat un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit doar 10 milioane de euro.