Sezonul estival este o perioadă caracterizată prin mobilitate ridicată a persoanelor, atât din țară cât și din străinătate, pe fondul concediilor de odihnă, a vacanței școlare, a manifestărilor cultural artistice și nu numai. Această aglomerație și activitățile specifice acestui sezon pot avea impact asupra climatului de ordine si siguranță publică creând un context care să favorizeze comiterea de fapte antisociale.
Având în vedere aceste aspecte, pentru a preveni faptele de natură a tulbura ordinea și liniștea publică, poliția și jandarmeria și-au adaptat activitățile specifice și dispozitivele de ordine publică, punându-se accent pe zonele în care se formează aglomerări de persoane, zonele de agrement, proximitatea lăcașurilor de cult, zone pretabile desfășurării manifestărilor cultural-artistice, sportive sau de altă natură.
În perioada 1 iunie -15 septembrie a.c., pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică s-a acționat pe două paliere, respectiv, prevenire și intervenție și combatere.
Prevenirea reprezintă activitatea principală a forțelor de ordine, prin prezența activă pe străzi, în zona localurilor publice și în zonele în care se formează aglomerări de persoane. În această perioadă, la nivelul județului Botoșani, pentru realizarea misiunilor specifice au fost angrenați în medie, 130 de polițiști, cei mai mulți din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră, precum și din cadrul altor structuri, în funcție de specificul activității
De asemenea, au fost organizate 477 de acțiuni punctuale, în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții privind ordinea și siguranța publică.
În cadrul activităților desfășurate au fost verificate în aplicația EDAC peste 50.000 de persoane, rezultând o medie de aproximativ 500 de persoane verificate, pe zi.
În situațiile în care au fost constatate încălcări ale prevederilor legale, deși a existat componenta de prevenire, forțele de ordine au intervenit cu toate resursele pentru a combate efectele faptelor antisociale și pentru a identifica persoanele implicate, în vederea tragerii acestora la răspundere, potrivit legislației în vigoare.
Siguranța rutieră
Astfel, a fost asigurată prezența activă, la orele de vârf, în zonele și pe principalele artere rutiere pentru depistarea, identificarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul traficului, prilej cu care au fost aplicate peste 12.000 sancțiuni contravenționale, dintre care 167 de sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului, 5.168 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 6.738 de sancțiuni pentru alte contravenții la regimul circulației, valoarea totală a acestora fiind de peste 5.800.000 de lei.
Totodată, au fost reţinute 1.316 de permise de conducere, dintre care 167 pentru alcool și 575 pentru viteză. În aceeași perioadă, au fost retrase 566 de certificate de înmatriculare.
Avem o medie zilnică, de 12 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare reținute, pe zi.
În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere, în sezonul estival au fost înregistrate 19 accidente, soldate cu 4 decese și 18 persoane rănite grav.
Conviețuirea socială
În perioada analizată, pentru nerespectarea prevederilor Legii 61 din 1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuie socială au fost aplicate peste 2.610 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 1.600.000 lei. Cu o medie de 24 de sancțiuni pe zi.
Paza obiectivelor, bunurilor și valorilor
În vederea respectării normelor legale privind asigurarea securității proprietății private și publice au fost realizate verificări privind modul în care se execută paza și protecția la unități, în special la cele unde se colectează și transportă valori monetare (hipermarketuri, bănci sau societăți comerciale), în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite.
În urma neregulilor constatate privind modul de asigurare al unităților controlate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei.
Apeluri de urgență
În această perioadă în Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au fost primite peste 6.416 de apeluri prin Serviciul Național Unic de Urgență 112, 4.041 dintre acestea au fost în mediul rural, iar 2.375 au fost în mediul urban.
Dintre apelurile efectuate prin serviciul de urgență, 363 au fost false, iar 26 abuzive, apelanții fiind sancționați cu amendă contravențională, în valoare totală de peste 700.000 de lei.
Investigații Criminale
În vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, s-a acționat, de asemenea, pentru localizarea și prinderea persoanelor urmărite și punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă ori de executare a pedepsei închisorii, verificarea respectării de către inculpați a obligațiilor ce le revin pe durata controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.
Astfel, au fost puse în executare 28 de mandate de execuare, dintre care 17 de executare a pedepsei cu închisoarea, 4 de arestare preventivă și 4 mandate de extrădare.
În această perioadă au fost efectuate 33 de percheziții domiciliare și au fost reținute 66 de persoane. Totodată, 237 dintre autori au fost surprinși în flagrant delict.
De asemenea, la nivelul județului Botoșani, în sezonul estival au fost înregistrate 1664 de infracțiuni, cu 218 mai puține, decât în aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 1.012 contra persoanei, (-196) și 511 contra patrimoniului (-103) .
Exemple:
Apel 112 neconfirmat
În luna august a.c., în Dispeceratul 112 s-a primit un apel, efectuat de o femeie, care anunța faptul că fiul său a fost răpit și este sechestrat într-un mijloc de transport și nu cunoaște date despre locul în care se află.
Au fost desfășurate de urgență activități pentru identificarea mijlocului de transport, a traseului și a locului în care se afla ”presupusa victimă”
Ulterior, din verificări a reieșit faptul că acesta s-a urcat într-un mijloc de transport în comun, din municipiul Botoșani și, fiind sub influența alcoolului, a adormit, ajungând într-o altă localitate, decât cea de domiciliu. Speriat, acesta și-a sunat mama și i-a spus că a fost răpit și nu știe unde se află.
Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.
Persoană arestată în Belgia în baza activităților specifice desfășurate de polițiștii de investigații criminale
În luna aprilie 2024, un tânăr de 26 de ani, din județul Botoșani, condamnat la pedeapsa închisorii cu executare de 3 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de grup infracțional organizat și cultivare deținere și vânzare de droguri, a fost dat, inițial în urmărire la nivel național, și, apoi, pentru că existau informații conform cărora, acesta se sutrage executării pedepsei și ar fi părăsit țara, la solicitarea polițiștilor botoșăneni, a fost dat în urmărire și la nivel internațional, fiind emis un mandat european de arestare pe numele său.
Astfel, în urma activităților informativ-operative desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri și a cooperării internaționale pe canalele specifice, au fost transmise informații clare cu privire la locația în care se află persoana condamnată, iar în luna iulie a.c., tânărul a fost arestat în Belgia.
Ulterior, polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor din cadrul INTERPOL l-au preluat, fiind escortat către Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat.
Fapta persoanei condamante a constat în aceea că, la începutul anului 2021, împreună cu alte două persoane, ar fi constituit o grupare infracțională organizată în scopul comiterii de infracțiuni de trafic și consum ilicit de droguri, în vederea obținerii unor foloase materiale.
Acesta a procurat semințe de cannabis și a cultivat plantele din care a obținut ulterior, droguri, pe care le-a vândut către diverse persoane. Activitatea infracțională s-a desfășurat pe raza județului Botoșani.
În perioada 01.06 – 15.09.2024, structurile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani au fost implicate în executarea misiunilor de ordine publică din competență, fiind adaptate la situația operativă de la nivel local și național, cu accent pe asigurarea climatului de ordine publică la evenimentele publice.
În acest context, subunitățile de ordine publică au executat misiuni de asigurare a ordinii publice la diferite manifestări din spațiul public, au participat la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu Poliţia, au desfăşurat misiuni în cooperare cu structuri M.A.I. și au răspuns solicitărilor din partea unor instituții pentru asigurarea sprijinului operațional în executarea unor acțiuni din responsabilitatea acestora.
De asemenea, în contextul desfășurării alegerilor din 09.06.2024 pentru membrii din România în Parlamentul European și alegerile pentru autoritățile publice locale, unitatea noastră a asigurat măsuri specifice pentru asigurarea unui climat de normalitate pe timpul procesului electoral, atât premergător cât și pe timpul desfășurării alegerilor și centralizării materialelor rezultate în urma votării.
Totodată, urmare a cadrului dispozițional intern emis de conducerea M.A.I., s-a acționat, în sistem integrat, pentru executarea acțiunilor de tip Blocada.
MISIUNI DE ASIGURARE A ORDINII ȘI SIGURANȚEI PUBLICE
În perioada de referință au fost executate 189 de misiuni de asigurare a ordinii publice cu 1.381 jandarmi, care au avut loc în contextul desfăşurării unor manifestări de protest, cultural – artistice, electorale, religioase, promoțional/comerciale și competiții sportive, protecției locațiilor/ transporturilor cu materialele necesare votării din 09.06.2024, după cum urmează:
- la manifestări de protest: 3 misiuni cu 18 jandarmi;
- la manifestări cultural-artistice: 56 misiuni cu 484 jandarmi;
- la manifestări religioase: 27 misiuni cu 164 jandarmi;
- la manifestații promoționale/ comerciale: 5 misiuni cu 18 jandarmi;
- la manifestații sportive: 12 misiuni cu 82 jandarmi;
- pe timpul desfășurării unor vizite oficiale: 1 misiune cu 15 jandarmi;
- în contextul desfășurării procesului electoral pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European și pentru autoritățile publice locale : 81 misiuni cu 588 jandarmi.
Exemplu:
Seria evenimentelor publice specifice sezonului estival 2024 a inclus și cea de-a XI-a ediție a Festivalului ,,Zilele Nordului” din orașul Darabani, manifestare cu participare numeroasă la care Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a asigurat ordinea și siguranța publică în perioada 01 – 04 august a.c.
Jandarmii, împreună cu efective de poliție, poliție locală, pompieri și membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani au acționat în zona de desfășurare a evenimentelor (spectacolele din Poiana Teioasa, Maratonul Nordului MTB Dersca si Maratonul Nordului Teioasa Trail) pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și pentru intervenția în situații de urgență, conform competențelor instituționale.
MISIUNI DE MENŢINERE A ORDINII PUBLICE
Menținerea ordinii publice în sistem integrat:
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a relaționat zilnic cu Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, astfel că s-au redimensionat și adaptat dispozitivele acționale la dinamica evoluției situației operative, pentru asigurarea unui nivel ridicat de operaționalizare acțională pe palierul menținerii ordinii publice în sistem integrat, fiind alocate efective pentru constituirea patrulelor mixte poliție-jandarmerie atât în mediul urban cât și în mediul rural.
În acest sens, în perioada analizată, au fost executate un număr de 1.078 misiuni de menținere a ordinii şi siguranței publice cu un efectiv de 2.471 jandarmi astfel:
- 454 patrule mixte în mediul urban;
- 231 patrule mixte în mediul rural;
- 75 patrule în zona instituțiilor de învățământ;
- 296 echipe auto de intervenție;
- 19 patrule auto de intervenție AT;
- 4 acţiuni punctuale executate în piețe, târguri, oboare şi alte zone de interes operativ.
Față de perioada similară a anului trecut, s-a Înregistrat o creștere a numărului de patrule mixte poliție-jandarmerie în mediul rural, pe fondul evoluției situației operative în aceste zone și a solicitărilor formulate de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.
Acţiuni de intervenţie:
Asigurarea unei reacţii imediate şi ferme în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, în perioada de referinţă fiind executate 199 acţiuni de intervenţie cu 886 jandarmi, din care 144 acțiuni în urma sesizărilor prin SNUAU 112 și 55 acțiuni de intervenție în urma sesizărilor prin alte modalități
Exemplu:
În data de 09 iunie, în jurul orei 10.30, un echipaj de jandarmerie a intervenit în urma unui apel 112 pentru aplanarea unei altercații între mai multe persoane, pe strada Doboșari din municipiul Botoșani.
În urma verificărilor efectuate, jandarmii au stabilit că doi bărbați în vârstă de 23 de ani, aflați sub influența bauturilor alcoolice, s-au lovit reciproc din cauza unor neînțelegeri mai vechi, iar unul dintre ei prezența urme de sânge la nivelul feței.
Jandarmii au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire și alte violențe, care au fost înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, în vederea continuării cercetărilor.
MISIUNI EXECUTATE ÎN COOPERARE/COLABORARE
În perioada analizată au fost executate 101 de acțiuni în cooperare cu structuri M.A.I. și în colaborare cu instituții publice/organizații legal constituite/structuri deconcentrate, în care au fost angrenați 379 de jandarmi, astfel:
- 68 acțiuni comune cu I.P.J. Botoșani, din care 52 de acțiuni sunt incidente cadrului dispozițional privind organizarea acțiunilor de tip Blocada;
- 12 acțiuni în sprijinul executorului judecătoresc;
- 8 acțiuni în sprijinul I.T.M. Botoșani;
- 4 acțiuni cu organele silvice;
- 3 acțiuni speciale, din care în sprijinul 2 acțiuni în sprijinul B.C.C.O. Suceava – S.C.C.O. Botoșani;
- 3 acțiuni în cooperare cu I.S.U.J. Botoșani;
- 2 acțiuni în cooperare cu Biroul pentru Imigrări Județean Botoșani;
- 1 acțiune în colaborare cu Comisariatul Gărzii de Mediu Botoșani.
CONSTATAREA FAPTELOR DE NATURĂ PENALĂ ȘI CONTRAVENȚIONALĂ
În perioada supusă analizei, personalul operativ din cadrul I.J.J. Botoșani a constatat independent 14 infracţiuni cu 20 autori, fiind întocmite 14 dosare cu acte de sesizare a organelor de urmărire penală, astfel:
- 4 infracțiuni la regimul substanțelor interzise ( 4 alin.1 din Legea nr. 143/2000);
- 2 infracțiuni de “portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” ( 372 C.P.);
- 4 infracțiuni de “lovire sau alte violențe” (art. 193 C.P.);
- 1 infracțiune de “amenințare” (art. 206 C.P.);
- 1 infracțiune de “tulburare a ordinii și liniștii publice” (art. 371 C.P.);
- 1 infracțiune de “distrugere” (art. 253 C.P.);
- 1 infracțiune de „încălcarea regimului de muncă al minorilor – încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legate de vârstă” (art. 265, alin. 1 din Legea 53/2003).
Exemplu:
În seara zilei de 27 august, în urma unei acțiuni executate în vederea combaterii consumului ilicit de substanțe psihoactive pe raza municipiului Botoșani, un echipaj de jandarmerie a observat, în fața intrării într-o scară de bloc, doi bărbați care au devenit brusc agitați și au aruncat un mic pachet strălucitor.
La verificarea conținutului pachetului din folie de aluminiu, jandarmii au descoperit o substanță vegetală de culoare brun-verzuie, cu un miros înțepător, susceptibil a face parte din categoria drogurilor.
Tot în această zonă din municipiul Botoșani, în dimineața zilei de 22 august, jandarmii au depistat alți patru bărbați care aveau asupra lor substanțe interzise similare și au fost conduși la sediul inspectoratului în vederea efectuării de verificări.
În ambele situații, jandarmii au ridicat în vederea expertizării substanțele vegetale găsite și au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Fapte de natură penală constatate în cooperare cu poliția:
Pe timpul executării misiunii de menținere a ordinii publice în sistem integrat poliție – jandarmerie au fost constatate 81 de infracțiuni cu 76 autori.
Fapte de natură contravențională:
În perioada sezonului estival au fost constatate 1.143 contravenții, fiind aplicate 904 amenzi în valoare de 631.720 lei și 239 de avertismente, din care: 1079 sancțiuni la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, 26 sancțiuni la OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, 18 sancțiuni la Legea 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, 7 sancțiuni la Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 3 sancțiuni la Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, 9 sancțiuni la OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, 1 sancțiune la Legea 176/2024 pescuitului și protecției resurselor acvatice vii.
Exemplu:
În cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice, executată în data de 29 iunie la manifestările cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Zilei comunei Tudora, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, în vederea bunei desfășurări a evenimentului și preîntâmpinării unor incidente nedorite.
Cu toate acestea, au existat câteva cazuri izolate de nerespectare a prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv adresare de injurii, provocare și participare la scandal sau refuz de legitimare, sens în care au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2000 de lei.
MODUL DE REALIZARE A COOPERĂRII
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, s-a cooperat permanent cu celelalte structuri M.A.I. de la nivel județean, în vederea cunoașterii şi gestionării situaţiei operative din zona de responsabilitate, identificarea factorilor de risc la adresa ordinii şi siguranței publice şi luarea măsurilor necesare pentru diminuarea şi eliminarea acestora.
Totodată, pentru asigurarea protecției participanților și prevenirea oricăror situații cu impact negativ pe timpul desfășurării adunărilor și manifestărilor publice, s-a relaționat cu organizatorii pentru cunoașterea responsabilităților ce le revin, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și s-a realizat informarea reciprocă preliminară cu celelalte structuri M.A.I. cu atribuții în domeniu. Dispozitivele de asigurare a ordinii publice au fost constituite conform gradului de risc stabilit pentru fiecare eveniment și manifestare publică, fiind adaptate la particularitățile și specificul acestora.
În urma organizării eficiente şi a efortului comun depus, toate aceste acţiuni au fost gestionate corespunzător, în raport cu evoluția situației operative.
PROPUNERI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A ACTIVITĂȚII
În perioada următoare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, prin structurile operative, își va concentra efortul îndeosebi pe:
- a) gestionarea adunărilor publice ce se vor organiza în spațiul public, cu participarea unui număr mare de persoane, prin efectuarea de misiuni de asigurare a ordinii și siguranței publice, îndeosebi la manifestările specifice alegerilor prezidențiale și parlamentare;
- b) asigurarea unui răspuns prompt și eficient la apelurile primite din partea cetățenilor prin SNUAU „112”, ori alte apeluri;
- c) asigurarea securității obiectivelor din responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani;
- d) intensificarea măsurilor de ordine publică, atât prin patrule de jandarmi, cât și în sistem integrat, conform prevederilor Planului Teritorial Cadru de Acțiune Pentru Siguranță Școlară la nivelul județului Botoșani, cu scopul asigurării unui răspuns optim de prevenire și combatere a violenței în proximitatea instituțiilor de învățământ din zona de competență;
- e) participarea la menținerea ordinii și siguranței publice, în sistem integrat, cu Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, precum și la organizarea și executarea de acțiuni operative cu efective mărite în zone și medii cu potențial criminogen ridicat, pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional, combaterea faptelor cu violență, precum și a consumului sau traficului de droguri și substanțe interzise;
- f) organizarea și executarea de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite la regimul silvic.