Locurile de parcare, subiect sensibil pentru locuitorii oricărui oraș din România în condițiile în care parcul auto se tot mărește, ridică mari probleme și pentru administrația respectivelor orașe, determinând astfel modificări de legislație care să vină în ajutorul celor care au nevoie de un loc de parcare. Și, deoarece foarte multe familii sau chiar firme, agenți economici dețin două sau mai multe mașini, unele dintre ele defecte sau radiate care ocupă locuri de parcare în loc să fie casate, pe alocuri chiar pe post de depozit/ magazie, unele consilii locale, vin cu schimbări în condițiile de atribuire ale locurilor de parcare.
Un exemplu este primăria municipiului Drobeta – Turnu Severin care solicită pentru ocuparea unui loc de parcare și dovezi că mașina are ITP – ul la zi chiar dacă proprietarul nu o folosește. Cetățenii sunt foarte mulțumiți de această decizie, cu speranța eliberării municipiului de rable.
Și Sectorul 3 al Municipiului București are aceste condiții de ocupare, inclusiv faptul că persoanele fizice solicitante trebuie să aibă domiciliul/rezidența dovedită cu documente de identitate în imobilele care au arondate locurilor de parcare care sunt solicitate, să nu figureze cu obligații de plată restante neachitate la taxe și impozite și, pe lângă dovada ITP – ului valabil să prezinte și dovada deținerii poliței de asigurare a automobilului.
În municipiul Botoșani, primarul Cosmin Andrei anunță faptul că vor fi scoase la licitație în luna august 341 de locuri de parcare„Ne referim la 219 locuri de parcare a căror taxă de concesionare nu a mai fost achitată pe anul 2022 iar 122 de locuri vor fi scoase la licitație după ce au fost concesionate de familii care figurau cu 2 sau chiar 3 locuri de parcare deși locuiau în același apartament”, arată edilul.