”Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a anunţat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu.
Asta înseamnă că actul normativ prevede posibilitatea ca părinţii să primească carte de identitate electronică pentru copiii lor chiar de la naştere pentru a le facilita circulaţia în Uniunea Europeană împreună cu copiii. Viitoarele cărţi de identitate vor avea dimensiunile unui card bancar, iar cele electronice nu vor mai avea imprimat domiciliul deţinătorului.
Se estimează cam cinci milioane de cărţi de identitate electronice care vor fi plătite din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Guvernul adoptând, în şedinţa de marţi, o Ordonanţă care creează cadrul normativ pentru aplicarea aceste legi iar această sumă ar urma să ajungă pentru eliberarea cărţilor de identitate pentru următorii trei ani. După acești trei ani se vor căuta soluții pentru a asigura continuitatea legii.
În prezent, taxa pentru emiterea cărţii electronice de identitate este de 67 de lei.
Se așteptă de la această ordonanţă proceduri de operare împreună a mai multor sisteme informatice, astfel încât cetăţenii care solicită documente de identitate să nu mai trebuiască să prezinte anumite documente care se regăsesc în sistemele informatice ale diverselor instituţii, cum ar fi informaţii referitoare la documente de proprietate aflate în ANCPI.