Medicii atrag atenția populației asupra consumului de conserve incorect procesate și depozitate.,,Vrem să atragem atenția populației la consumul de conserve incorect procesate și depozitate, în general cele făcute acasă. Botulismul este o boală infecțioasă gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium Botulinum, care poate determina complicații grave neurologice, cardiace, respiratorii, mergând până la deces. Ca și măsură preventivă, această toxină poate fi distrusă prin fierberea alimentelor și a apei 10 minute la 100 de grade Celsius”, precizează dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de urgență Suceava.
Din păcate, avertismentul vine în urma spitalizării zilele trecute a unei paciente cu botulism internată în ATI, cu un pronostic rezervat, după ce administrarea serului antibotulinic, nu a avut redresarea stării de sănătate a pacientei, prezentând chiar un episod de insuficiență respiratorie severă, necesitând ventilație non invazivă. Medicii consideră că tulpină care a provocat boala este una foarte agresivă.
Lăsată netratată, toate formele de botulism pot fi fatale. Suspiciunea de botulism constituie o alertă de sănătate publică, declanșând o investigație epidemiologică în căutarea hranei cauzale și a originii sale familiale sau industriale.
Boala nu este contagioasă și nu oferă imunitate.
foto google