După ample lucrări de reabilitare, Biserica „Sf. Gheorghe”, lăcașul de cult – monument ctitorit de doamna Elena Rareș în anul 1551 și inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, își va primi din nou enoriașii, anunță primarul Cosmin Andrei. Edilul a semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar astăzi a susținut o conferință de prezentare a obiectivului de investiții privind reabilitarea Ansamblului Bisericii „Sf. Gheorghe”. Astfel, șantierul, deschis în august 2020, a ajuns la punctul final. „Așa cum spunea și ÎPS Teofan în una din vizitele sale în Botoșani, s-a vindecat o rană a orașului nostru. Mă bucur că am terminat această lucrare atât de așteptată nu doar de enoriașii acestei biserici, ci de toți botoșănenii iar rezultatele sunt de excepție. Botoșani a redobândit un monument emblematic”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Lucrările întreprinse au fost ample, șantierul fiind deschis din anul 2020, au fost executate lucrări de protecție, conservare și reabilitare atât pe partea de interior și exterior a bisericii, cât și la turnul clopotniță. Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile.
Proiectul de reabilitare a bisericii – monument a fost realizat cu finanțare europeană, „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii „Sfântul Gheorghe””, derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural/Prioritatea de investiții 5.1.- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Costul total al lucrărilor a fost de 9,5 milioane de lei.
Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval iar biserica a fost restaurată de Nicolae Ghika-Budești în anul 1911.