Luni, 20 iunie, au debutat probele scrise de la Bacalaureat 2022. Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a au susținut astăzi proba scrisă la Limba română la care au participat 117.219 de candidați. Elevii au avut varianta 6 de rezolvat iar subiectele primite au fost adecvate profilului, la subiectele I si al II-lea fiind identice pentru real şi uman, subiectul a III-lea fiind diferit pentru profilurile teoretice sau vocaționale față de cele umaniste.
Textul suport a fost din Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.La subiectul al II-lea, notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu, ,,Întunecare”. Pentru subiectul al III-lea, care , în principiu este mai dificil, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, notat cu 30 de puncte.
Anul acesta, Ministerul Educaţiei face un experiment şi va corecta digital lucrările de la Bacalaureat în Călăraşi. Examenul corectat digital nu îi va afecta în niciun fel de elevi din contră, aceştia consideră că vor fi reduse suspiciunile de fraudă.
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.