Ultimul recensământ scoate la iveală marea depopulare a României, fapt care va atrage multe probleme pentru mai multe administrații locale din țară, cel puțin 40 de orașe vor fi retrogradate la nivel de comune, având pragul minim de sub 5.000 de locuitori și aproape 40 municipii la nivel de orașe cu sub 25.000 de locuitori. Conform recensământului din 1992, România număra 22,8 milioane de locuitori. Primele date provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2021 (prezentate în decembrie 2022) arată că mai numărăm doar 19,05 milioane, cu 3,7 milioane mai puțin. Așadar, România a pierdut în ultimii 30 de ani aproape o cincime din populație din cauza descreșterii natalității și a emigrării către țările mai dezvoltate economic, absolut toate regiunile din țara noastră au înregistrat pierderi ale numărului de persoane înregistrate. Doar 3 județe fac excepție, județul Ilfov care a câștigat 153.900 persoane, dar și județele Bistrița-Năsăud și Suceava care au câștigat 9.800, respectiv 7.700 locuitori.
La momentul actual, în țară sunt orașe care nu au nici măcar 2.000 de locuitori, cum este cazul localităților Nucet, județul Bihor și Băile Tușnad, județul Harghita. Între cele mai cunoscute orașe prea mici, care nu mai pot fi încadrate la această categorie, se mai numără Azuga, Slănic Moldova, Cavnic, Băile Herculane, Sulina și Făurei.De asemenea, există municipii care nu au nici măcar 10.000 de locuitori. Este cazul Orșovei și Beiușului, dar nici Vatra Dornei, Urziceni, Calafat sau Adjud nu ar mai putea fi municipii, potrivit criteriului populației.
Acest criteriu al numărului populației nu este singurul care ar trebui îndeplinit, dar este o condiție de bază. În plus, la oraș, trei sferturi din populație trebuie să fie ocupată în activități neagricole, 70% trebuie să aibă apă în casă și 55% baie și WC în locuință. Alte prevederi se referă la spitale, medici, școli, baze sportive, hoteluri, străzi modernizate, spații verzi și depozite de deșeuri.
Retrogradarea este o veste foarte proastă pentru administrațiile locale, situația răsfrângându-se asupra numărului de posturi, de consilieri locali și viceprimari.