Violența. O întâlnim peste tot în jurul nostru, sub multiplele ei forme, pe stradă, la televizor, în școală și uneori chiar acasă. De multe ori o tolerăm, considerând ca o normalitate ce face parte din viața noastră.
Nimic mai neadevărat însă. Mizând pe educarea comportamentelor sanogene atât în cadrul familiei, cât și în cadrul formal, la școală, părinți și elevi s-au întrunit astăzi în cadrul activității denumite “Educația oprește violența”, demers desfășurat cu sprijinul colegei noastre Andreea, la Școala Regina Elisabeta Rădăuți.
Credem cu tărie că educația (formală, nonformală) joacă un rol esențial în ceea ce privește prevenirea și reducerea violenței/ comportamentelor delincvente. Valențele sale influențează exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos, dezvoltă empatia, gândirea critică, respectul pentru aproape și încurajează tinerii să găsească soluții pentru a rezolva conflictele într-o manieră pașnică.
Gândind în termeni de consecințe, lipsa educației și manifestările deviante își pot găsi cu ușurință exemple în mediul penitenciar. Astfel, asumându-ne atât rolul de custodie, cât și cel de partener social, suntem alături de membrii comunității și răspundem mereu PREZENT atunci când, prin intervenția noastră. putem ajuta la prevenirea manifestărilor deviante, sporind astfel și sentimentul de siguranță comunitară.