Un nou proiect a fost inițiat pentru educarea populației cu privire la tulburările psihice post-natale și formarea unei comunități de sprijin pentru mame care suferă de depresie post-partum. Inițiatorii spun că în România nu există un sistem național de sprijin pentru mame, iar potrivit studiilor, copiii a căror mame suferă de depresie post-partum au tendința de a dezvolta întârzieri în dezvoltarea capacităților mentale și de comportament.
Depresia post-natală poate avea o evoluție lungă și cu efecte dăunătoare pentru mamă, bebeluș și întreaga familie dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Din cauza creșterii ratei de suicid prin depresie acestă tulburare de sănătate psihică a devenit una din cele mai studiate condiții psihiatrice care duc la evoluția bolii. Mai multe țări au venit deja în sprijinul nevoilor psihice, emoționale și informaționale ale mamelor după naștere și au construit sisteme naționale de sprijin pentru gravide și tinere mame..
În România aceste nevoi ale mamelor nu sunt spijinite iar ignorarea lor duce la neglijarea bebelușilor, la depresii majore sau la mortalitate infantilă, așa cum susțin inițiatorii acestui proiect de lege. Ei atrag atenția că țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalițății infantile, principalii factori fiind lipsa accesului la educație și sărăcia. Potrivit statisticilor, în anul 2020 au născut 120.000 de mame iar 40.000 dintre acestea au suferit de depresie post-natală severă. Proiectul de lege se dorește a fi un prim pas în educarea populației privind tulburările psihice de natură post-natală iar în acest sens, inițiatorii propun instituirea programului în ,,Săptămâna conștientizării depresiei post-partum” marcată în săptămâna de dinainte de data de 1 octombrie, zi marcată și ca ,,Ziua europeană de combatere a depresiei”.
foto: ele.ro