Săptămâna aceasta a avut loc Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, ocazie cu care ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a afirmat „Chiar dacă a avut o serie de probleme inclusiv pe sezonul estival, probleme legate şi de marketingul corect sau incorect, asta rămâne de stabilit, dumneavoastră ştiţi mai bine dacă a fost corect din partea unora, dar totuşi zic eu că a beneficiat de sprijin şi anul acesta din partea Guvernului. Şi aici încep doar prin a readuce aminte că s-a reînceput programul de vouchere de vacanţă. Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, cred că nu ar fi început cu acest demers. Şi nu în ultimul rând a achitat şi datoriile care erau pe HORECA pe programul vechi. Ministrul Finanțelor a afirmat că din perspectiva modului în care sectorul a performat anul acesta, statisticile arată o creştere de 48% a cifrei de afaceri faţă de 68% anul trecut, comparativ cu 2020, şi „nu ne duc într-o zonă de tragedie”.
Adrian Câciu a discutat cu reprezentaţii industriei HORECA, subliniind că există probleme legate de inflaţie, costuri la utilităţi şi sezonalitate pe anumite zone, iar schema de ajutor de stat pentru sector urmează să fie elaborată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
Șeful ANAF – Lucian Heiuş a vorbit despre parteneriatul dintre Fisc și industria ospitalităţii: „Ar trebui să fie mai apropiat decât a fost până în prezent”, cel puţin pe două planuri. „În primul rând, ANAF ar trebui să asigure servicii de mai bună calitate, atât la declarare şi la plată, dar şi la modul la care se răspunde la întrebările adresate de firmele din sector pentru clarificarea anumitor aspecte fiscale, iar în planul al doilea ar trebui să existe o colaborare mai bună pentru a lupta împotriva celor care fac evaziune şi practică munca la negru. Aceste firme fac concurenţă neloială celor din sector care respectă legea, a mai explicat Heiuș.
Veştile bune pentru milioane de români vin astfel: tichetele de masă și voucherele de vacanță, dar și tichetele de creșă și tichetele culturale, ar putea fi eliminate din categoria veniturilor salariale și astfel vor fi scutite de la plata impozitului aferent, conform unei propuneri legislative. Această inițiativă vine imediat după ce Parlamentul a decis că valoarea nominală a unui tichet de masă va fi, începând cu semestrul al II-lea al acestui an, respectiv de la 1 iulie, de până la 30 de lei, față de cel mult 20 lei în prezent. În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, impozitul este de 10%, astfel că angajaţii ar încasa în plus 145 de lei.
Până acum, doar tichetele cadou sunt neimpozabile și doar în măsura în care valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 300 lei.
Angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu este scutit de orice taxă și contribuție la stat, iar sumele plătite pentru tichete sunt deductibile șa calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite. Salariatul datorează însă impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea fiind reținute de către angajator și virate către bugetul de stat.
Se dorește revenirea la situația de până la data de 1 iulie 2010, când tichetele de masă nu erau incluse în veniturile salariale și nu erau impozabile pe ideea că o astfel de creștere a veniturilor, prin eliminarea impozitării, este necesară în această perioadă în care pandemia generată de răspândirea virusului Sars-Cov-2 a determinat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, astfel încât este nevoie de o serie de intervenții pentru a acorda sprijin forței de muncă.
”De asemenea, prin liberalizarea prețurilor la energie ca măsură impusă la nivel internațional și european s-a generat o creștere fără precedent a prețului la energia electrică, gazele naturale, precum și la combustibil, care au avut impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație, precum si asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum, determinând, în principal, o scădere a puterii de cumpărare a persoanelor. Ulterior. criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum”, amintesc autorii propunerii legislative.
Prin urmare, proiectul prevede includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare, respectiv și a tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă și tichetelor culturale.
Acestea nu vor fi cuprinse, prin urmare, în baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii și asimilat salariilor, așa cum nu vor fi cuprinse nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale.
Astfel, se va aplica același tratament fiscal pentru celelalte biletele de valoare cu cel aplicat pentru tichetele de cadou, dar fără a fi precizată o limită.
”Tichetele de masă și tichetele cadou pot fi cheltuite doar în magazinele alimentare în interiorul țării și doar pentru produse alimentare/igienă, tichetele culturale pentru evenimente culturale din România, iar voucherele de vacanță pentru destinații de turism intern, neimpozitarea lor ar ajuta sectorul cultural, HORECA și afacerile autohtone care sunt parteneri în a valorifica biletele de valoare. Pe lângă aceste beneficii, economia României ar beneficia de un impuls prin încurajarea consumului intern”, afirmă inițiatorii.
Având în vedere că orice modificare a regimului fiscal ar trebui legiferată cu 6 luni înainte de intrarea sa în vigoare, proiectul este prevăzut a intra în vigoare ”cu data de întâi a celei de-a șaptea luni următoare publicării în Monitorul Oficial al României”.
Toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.
Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.
Pe de cealaltă parte, salariații non-bugetari sau „semi-bugetari” pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective sau individuale.
Acordarea tichetelor de vacanță urmând a fi apoi stabilite prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.
Agenţii economici trebuie informaţi că au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanţă pentru angajaţi, beneficiind de anumite facilităţi, a declarat, vineri, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la o conferinţă de presă.
Valoarea unui tichet de vacanţă poate ajunge până la de şase ori salariul minim pe economie, putând fi o soluţie pentru fidelizarea angajaţilor sau pentru atragerea lor către locul de muncă respectiv. Astfel, suma maximă poate ajunge la 13.800 de lei.
„Toţi operatorii din privat pot, aşa spune legea, emite tichete de vacanţă, care pot merge până la de şase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie să-i încurajăm prin informaţii pe operatori. Au şi beneficii, dacă sunt plătitori de impozit pe profit, suma e deductibilă.
De asemenea, pentru suma respectivă nu plătesc dări sociale. Şi poate constitui o formă, pe de o parte de a fideliza salariaţi dacă îi ai, sau dacă nu, de a-i atrage, făcându-le şi o ofertă pentru ce înseamnă concedii”, a spus Cadariu.