Joi, 19 ianuarie și vineri, 20 ianuarie se vor organiza și desfășura simularea județeană a Evaluării Naționale pentru elevii din clasa a VIII-a și organizarea și desfășurarea simulării județene a Examenului Național de Bacalaureat pentru elevii din clasele terminale, 2023 din județul Botoșani.
Aceste simulări județene sunt o premieră pentru sistemul nostru de învățământ și au ca scop familiarizarea elevilor dar și a părinților cu ceea ce îi așteaptă la finalul anului. Și, bineînțeles pentru adoptarea unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Fiecare județ în parte și-a ales o perioadă proprie pentru organizarea acestor simulări iar subiectele vor fi elaborate de către o comisie județeană la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani formată din cadre didactice de specialitate iar evaluarea lucrărilor vor fi de către profesori evaluatori, cadre didactice de specialitate, de regulă, din unitatea de învățământ în care se desfășoară simulările județene.
După această primă simulare va urma o altă simulare, dar la nivel național, unde subiectele vor fi elaborate de către o comisie națională formată la nivelul Ministerului Educației.
În data de 12.01.2023, la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost aprobată în cadrul ședinței de Consiliul de Administrați Procedura operațională a modului de desfășurare a simulării județene. Procedura urmează aceleași linii ca la Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul care se vor organiza în iunie, aceste simulări fiind sub supraveghere audio – video.
Accesul elevilor în sălile de clasă va fi permis până la ora 8:30. Elevii vor fi distribuiți pe săli conform unei repartizări prealabile afișată pe ușa fiecărei săli. În zilele de desfășurare a probelor scrise, elevii vor avea acces în sălile de examen având asupra lor documente de identitate (cartea de identitate sau carnetul de elev vizat pentru anul în curs).
Ora de începere a probelor la simularea Evaluării Naționale pentru fiecare din zilele în care se organizează simularea, este 09:00. Probele au durata de 2 ore, din momentul primirii subiectelor de către elevi, iar ora de începere a probelor la simularea Examenului National de Bacalaureat, pentru fiecare din zilele in care se organizează simularea, va fi tot 09:00 însă probele au durata de 3 ore din momentul primirii subiectelor de către elevi.
Redăm mai jos câteva instrucțiuni precizate în OP elaborat de către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani pe care elevii participanți ar trebui să le cunoască:
,,- Pentru itemii obiectivi (grile) care nu au spațiu pentru rezolvare, elevii rezolvă subiectele respective pe ciornă și aleg răspunsul corect în broșură.
– În cazul în care spațiul alocat subiectelor care necesită rezolvare completă nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, broșura conține la final pagini suplimentare liniate și pot să continue rezolvarea pe una din acele pagini libere ale broșurii.
– La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
– La proba de limba română, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect;
– La proba de limba română, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
– La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
– La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
– La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
– Dacă doresc să corecteze o greșeală de la subiectul III, elevii trebuie să taie cu o linie orizontală fiecare rând din pasajul greșit;
– Dacă doresc să rescrie lucrarea, elevii primesc broșura nouă și trebuie să se încadreze în timpul stabilit inițial, iar schimbarea se consemnează în procesul verbal de predare-primire, pe lucrarea inițială menționându-se ,,Anulat”.”
Rezultatele elevilor nu vor fi trecute în catalog dar la solicitarea scrisă a elevilor, notele obținute la simulările județene pot fi trecute în catalog. Rezultatele obținute de elevi la aceste simulări județene vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat simulările, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei și ședințe cu părinții.
Rezultatele obținute la simulările examenelor naționale nu se contestă;