Sâmbătă, 4 decembrie, în Emisfera Sudică se va putea observa o eclipsă totală sau parțială a Soarelui. O eclipsă a Soarelui se întâmplă când Luna se interpune între Soare și Pământ, umbrind astfel Terra. Pentru a se înregistra o eclipsă totală, Soarele, Luna și Pământul trebuie să se afle pe aceeași linie. Cerul devine întunecat în miezul zilei, ca și cum ar fi răsăritul sau apusul.
Eclipsa de Soare de astăzi va putea fi vizibilă din sudul Australiei, sudul Africii, sudul Americii de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica, fiind cea de-a 14-a eclipsă totală de Soare din acest secol.
Eclipsele de Soare sunt de trei categorii, parțiale, inelare și totale și se produc întotdeauna la faza de Lună Nouă, cu Soarele conjunct cu Luna. Ceea ce face un lucru extraordinar în cazul eclipselor de soare este faptul că Luna acoperă atât de bine discul solar dintr-o pură coincidență și aceea că este mai mică de 400 de ori decât Soarele și este tot de 400 de ori mai aproape de Pământ decat Soarele, astfel cele două astre apar pe cer la același diametru. Fără această coincidență nu am mai putea vedea eclipse de Soare.
Cea mai lungă eclipsă de soare a durat 7 minute și 7 secunde și s-a înregistrat la 20 iunie 1955, putând fi observată în Oceanele Indian, Pacific și până în Asia de sud-est și Filipine.
Surse Digi24, nasa.gov