În România, guvernul condus de Nicolae Ciucă a identificat soluțiile cele mai potrivite care să asigure sustenabilitatea măsurilor de protecție a consumatorilor casnici și din mediul de afaceri față de valurile de creștere a prețurilor printr-un mecanism nou de decontare a facturilor pentru furnizori. Astfel, furnizorii pot ridica sumele decontate mult mai ușor, iar plățile se vor putea face imediat. Asta la începutul anului, când s-a declanșat criza. Acum, guvernul încă încearcă să găsească soluții prin energie regenerabilă care este una dintre cele mai importante provocări ale momentului. În acest parcurs, guvernul speră că va dezvolta noi capacități de generare bazate pe gaze naturale, flexibile și capabile să utilizeze gaze decarbonate și hidrogen. Deci, încă nu avem soluții clare, doar planuri.
La alții, cum ar fi Norvegia, operatorul de rețea electrică de stat, Statnett, a declarat că își va extinde politica de a nu percepe nicio o taxă pentru utilizarea rețelei sale până la finele anului 2023, ca măsură urgentă și necesară de a proteja clienții fată de prețurile ridicate la electricitate.
Inițial,Statnett a declarat la începutul anului că nu va percepe taxe până la finele anului 2022, după ce prețurile crescute extraordinar de mult la energia electrică au determinat creșterea veniturilor din destribuția energiei în Norvegia dar și în țările vecine. Această politică a fost extinsă acum până la finalul anului 2023.