Unirea Principatelor Române nu a fost mică. Celebrăm azi 164 de ani de la unire și, în curând, 203 de ani de la nașterea lui Al. I. Cuza. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost un prim pas uriaș făcut întru unirea întreită de la 1 decembrie 1918 iar acest termen de ,,mica unire” a fost introdus pentru a sublinia diferența dintre cele două uniri.
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Alegerea lui Alexandru I. Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești a declanșat în Iași o manifestație așa cum Iașul nu mai cunoscuse până atunci. Mii de oameni, masați în piața palatului, au aclamat ore întregi alegerea lui Cuza, iar orașul a fost iluminat timp de patru zile. La lumina torțelor, oamenii veneau să-l felicite pe domn, ceea ce l-a făcut pe Mihail Kogălniceanu să declare: “Unirea, națiunea a făcut-o!”
Acţiunea nu a fost pe placul Marilor Puteri ale momentului, fiind considerată o încălcare a Convenţiei de la Paris, însă misiuni speciale au vizitat capitale ale Marilor Puteri şi au câştigat sprijin pentru cauza românească, Franţa, Anglia, Rusia, Prusia şi Sardinia recunoscând Mica Unire încă din aprilie acelaşi an. Mica Unirea a fost consolidată de principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituţia adoptată a denumit noul stat România.
Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.
Unirea Principatelor Române reprezintă o pagină importantă de istorie, demonstrând de-a lungul veacurilor dorința unei națiuni de a rămâne unită în jurul valorilor și a intereselor tradiționale.
Începând cu 24 ianuarie 1859, noi românii am îndeplinit obiectivul de suflet al neamului românesc: UNIREA, deziderat realizat în mod pașnic fără a tulbura jocurile și interesele politice internaționale.
Astăzi, la 163 de ani de la acel moment glorios, să ne amintim versurile poetului Vasile Alecsandri devenite imnul Unirii Principatelor Române:
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!
În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – a fost declarată zi nelucrătoare adăugându-se celorlalte sărbători legale.