Cam așa au ajuns să fie numiți în zilele pe care le trăim oameni normali, instruiți, pregătiți și organizați. Pentru ei este o stare de normalitate dar, bineînțeles, tragediile cu care se confruntă Turcia și Grecia amplifică lupta cu iadul dezlănțuit pe pământ. Peste 22 de națiuni au răspuns solidar și au pus umărul, la propriu, revenirea la normalitate. Din România au plecat 108 salvatori profesioniști, exact cum pleacă militari în teatre de război. Au mers la treaba într-o zona în care cei care au început lupta inegală cu flăcările sunt depășiți de numărul de focare.
La nivel european există Mecanismul de Protecție Civilă European, în care în situații de urgență, fie că vorbim de natură dezlănțuită ori inconștiență umană, principiile de bază promovate sunt implicarea și solidaritatea. Ne-am obișnuit să vedem mari exerciții militare care presupun scenarii tot mai complexe și de amploare. Situațiile urgență de urgență reale sunt de dimensiuni apocaliptice pentru că în ele se pierd vieți și bunuri.
Au mai ars Australia și Spania. Recent, chiar și Siberia. Nimeni nu s-a grăbit sa elogieze lupta inegală cu flăcările a celor care… sting focuri. În schimb, am văzut oameni disperați, furioși, deznădăjduiți, care și-au pierdut în foc (poate nu pentru prima dată) agoniseala de-o viață. Și atunci, când vezi că o mâna de oameni bine organizați, care știu exact ce trebuie să facă și unde să acționeze, dotați cu drone și aparatură de ultima generație, poți spune că da, pot fi și extratereștri. Ei, pompierii, în schimb, nu știu dacă ar fi de aceeași părere, chiar unul dintre românii aflați în misiunea din Grecia spunând: “Dacă este apă reușim să și stingem!”
“Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Insula Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.
Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația”, se arată în articolul de pe site-ul fimes.gr.
În cea de-a treia zi, salvatorii acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă. Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.
Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere.
O situație deosebită a fost întâlnită ieri seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt. Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei.
În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.
Surse foto:
https://www.facebook.com/igsu.situatiideurgenta
https://www.facebook.com/isubv
www.fimes.gr
Ionuț Iosub