După ce în iulie 2020 activitatea de circulație a tramvaielor din Botoșani a fost suspendată temporar pentru modernizarea căilor de rulare și achiziționarea de tramvaie noi, moderne, primarul municipiului, Cosmin Andrei anunță că este posibil ca acest serviciu de transport să fie blocat din lipsa ofertelor.
În momentul de față proiectul de modernizare a infrastructurii de circulație a tramvaielor în municipiul Botoșani este blocat deoarece nici la cea de-a doua licitație organizată de Primarie nu s-a depus nicio ofertă, cu toate că valoarea investiției, la a doua licitație a fost de 147,9 milioane de lei, pentru cele două linii 101 și 102.
Transportul local a fost înlocuit cu 9 autobuze diesel Isuzu Citibus dotate cu aer condiționat, cu o capacitate de 73 de locuri, ușor de accesat inclusiv de persoanele cu dizabilități, prin leasing operațional.
Sistemul de transport public local cu tramvaie a fost inaugurat în anul 1991, este administrat de societatea comercială Eltrans SA și se află in subordinea primăriei Botoșani.
Decizia de înființare a rețelei a fost luată în 1988. Construcția liniei și a depoului au fost făcute între 1989 și 1991. Prima linie dată în folosință a fost 101, cu traseul Fabrica de mobilă – Calea Națională – Gara – Cinema „Luceafărul”, acesta fiind deschisă în data de 6 septembrie 1991, urmând ca în data de 10 noiembrie 1993 să fie deschisă și linia 102 cu traseul Fabrica de mobilă – Calea Națională – Gara – Cartier Primăverii. Linia este de tip șină în dală de beton (longrine) și pe alocuri în asfalt (fără dale). S-a dorit și lansarea unui al treilea traseu de tramvai, între Primăverii și Calea Națională. Proiectul a fost parțial făcut însă neterminat, dalele și parțial linia au fost montate însă niciodată dat în funcționare. S-a modernizat însă capătul liniei, Luceafărul.
Surse: Wikipedia, Youtube