În 1848, “Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
An de an, ca simbol al unității Revoluției Române de la 1848, este sărbătorită Ziua imnului national al României, Deșteaptă-te române!
Ziua imnului național al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede ca această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale si ale Ministerului de Interne.
Tot in anul 1998, in cadrul manifestarilor prilejuite de implinirea unui secol si jumatate de la Revolutia romana din anul 1848, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului national, simbol al unitatii Revolutiei romane din anul 1848, doua monede din aur cu valori nominale de 500 lei si 1.000 lei, dedicate acestei aniversari, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR.
La originea imnului national al Romaniei se afla poemul patriotic “Un rasunet”, scris de Andrei Muresanu si publicat pentru prima data in numarul 25, din 21 iunie 1848, al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann, potrivit site-ului www.forter.ro.
“Desteapta-te romane!” a fost interzis dupa instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumatate de secol.
A fost cantat, insa, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, si la Revolutia din decembrie 1989.
Sursa:ziare.com